2011. április 10., vasárnap

Provence á la Panel

A francia gasztronómia mindig is elegáns helyet foglalt el a világ konyhái között. A franciák saját étkezésükre nagyon igényesek. Sok időt töltenek el a főzéssel ,de magával az evéssel is. Csodálatra méltó, hogy míg nálunk egy sajtburgernyi ideje sincs az embernek, addig Párizs összes kerületében déltájt megtelnek a bisztrók és éttermek. (ki sem ürülnek délutánig) Szerencséjükre az országon belül megannyi termőterület van, más-más éghajlatok, tenger és hegyek, amik főzési alapanyagok garmadával látja el a mindenre éhes francia népet. A jó marketing és a több százéves hagyományok miatt egyre több francia csavar épül be más nemzetek konyháiba is. Persze jöhetek én a magyar halászlével, de a Marseille-i bouillabaisse-t akkor is többen fogják ismerni szerte a világon. Ilyen népszerűségnek örvend a ratatouille is, avagy a mediterrán lecsó. Hát őszintén mondom, a jó öreg magyar lecsó nálam heti vendég nyáron, de ha friss padlizsánra és cukkinire bukkanok, nem hagyom ki, hogy elkészítsem a francia testvérét. 
A franciás életérzés megalapozásaként Édith Piafot hallgatok, de legtöbbször azon igyekszem, hogy a bonyolult francia recepteket magyarosan rövidre szabjam, az alapanyagokat pedig a lehető legjobb helyről szerezzem be (és nagyon olcsón...). A panel lakás nem teszi lehetővé, hogy a teraszon, napernyő alatt eszegessünk, de néha örülök is, hiszen a zöldségek illata az egész lakást belengi és olyankor hosszú és lusta ebédeket és vacsorákat tartunk, hogy minél tovább érezzük ezt a mennyei francia mámort. 
Mielőtt belekezdenék a csirkemell ratatouille ágyon recept leírásába, néhány jó tanácsot előrebocsájtok:
  1. A francia konyha előszeretettel használ friss fűszereket. Nem érdemes pont ezeket kispórolni és szárított megfelelőjükkel felcserélni, mert odalesz az illat és főleg az ízvarázs. Friss rozmaringot 200 Ft-ért már lehet kapni és egy egész nyáron át nevelgethetjük.  Főzés előtt mindig mossuk meg őket!
  2. A bor amit használunk szintén jó ha félédes, vagy édes, hogy a zöldségek savanyúságát ellensúlyozza. A fennmaradó bort pedig elszopogathatjuk a vacsi közben. Franciaországban ugyan 18 év az alkoholfogyasztás korhatára, azért egy családi ebéden a kisebbeket is megkínálják egy korty borral.
  3. A padlizsán sütésénél ügyeljünk arra, hogy kevesebb vajat (olívaolajat) használjunk, mert könnyen megszívja magát és akkor gumitalpat fogunk enni padlizsán helyett.
fotó: Lukas Klimek
fotó: Lukas Klimek
fotó: Lukas Klimek
Hozzávalók: (4 főre)  
  • 1 kicsi padlizsán
  • 2 salátacukkini
  • 2 lila hagyma
  • 2 kaliforniai paprika (piros színű)
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1/2 kg csirkemellfilé
  • 3 ágacska + 4 ek friss rozmaring (vagy provence-i fűszerkeverék)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 + 1 ek olívaolaj
  • só, bors
Elkészítés:

Először a csirke pácot készítjük el, hogy a csirkénk minél több időt úszkálhasson benne. Ehhez a fokhagymákat belepréseljük az olívaolajba (kb. 3 jó nagy kanál) és kis rozmaring leveleket tépkedünk bele (vagy a fűszerkeverékkel helyettesítjük). A húst kicsit megsózzuk és egyik oldalukon hosszanti bevágásokat ejtünk, hogy a pácunk, mindenhová befolyjon. Berakjuk a húsokat a páclébe és lefedve hűtőbe tesszük. A padlizsánt kis kockákra vágjuk és besózzuk őket, hogy a keserű levét kiizzadja. A cukkinit szintén kis kockákra aprítjuk (de tényleg kicsire!), félretesszük. Jöhet a hagyma, amit csak úgy ímmel-ámmal gerezdekre szelünk és a paprika amelyeket hosszúkás, de nem túl széles szeletekre vágunk. Előveszünk egy nagyobb serpenyőt és kevés forró olajon megfonnyasztjuk a padlizsánt, majd 2-3 percen beül a cukkinit, a hagymát és a paprikát is rádobjuk és a rozmaringágacskákkal, sóval, borssal együtt így pároljuk őket egy darabig. Pontosan addig, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem főnek szét. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Ha készen vagyunk és a husi is ázott már fél órát a pácban, akkor egy tepsit kibélelünk alufóliával és a lecsónkat egyenletesen elosztjuk benne. A húsok számára kis fészkeket készítünk és belefektetjük őket. Tetejükre porciózzuk a félbevágott paradicsomokat és lefedve (szintén alufóliával) kb. 30 percen keresztül sütjük. A borítás levétele után addig sütjük, amíg a csirke kissé megpirul és omlóssá válik. Azonnal tálaljuk.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése